Smakelijk eten!

We hebben fantastische gastheren en gastvrouwen. Esther en Alex hebben ons eergister verwend met een fijne Chinese maaltijd (Een kwart van de inwoners van Maleisie is van Chinese afkomst) en daar was onze eerste culinaire ervaring die ik niet snel zal vergeten: de geur van durian. Heer-lijk. Ik raad iedereen aan zijn neus eens in een durian-vrucht te steken. Mocht je dat overleven dan zou je het zelfs in je mond kunnen steken. Vertrouw me: het zal je verbazen. Je gaat er niet dood aan. Maar echt lekker is het ook niet. Toch. Welkom in Maleisie! De eerste avond kregen we nog iets dat ongeveer klinkt als roti-tissue en er uitzag als een hele grote puntmuts koek van ongeveer een meter lang en dan kregen we nog een bananenpannekoek. Dat is allemaal niet erg Chinees. Laten we de Maleise keuken maar als “fusion” bestempelen.

Gister heeft Alex ons op sleeptouw genomen door heel Kuala Lumpur. Na een ontbijt met een bij nader inzien toch niet zo vegetarische Nasi Lemak voor Lotte die Sipke dus maar grotendeels op at omdat hij nog wel ruimte had na zijn noodle-kippensoep (hor-fun met extra pepertjes) gingen we hapjes eten op de Chinese markt. We hebben (schoenloos) de hindoe tempel (zeven procent van de bevolking is Indisch) en een Chinees boeddhistische tempel bezocht (met schoenen aan) voor we naar de twintowers gegidst werden.

Want daar wilde we graag op.

Maar het was een beetje mistig dus het uitzicht viel wat tegen. Net als de prijs trouwens. Hey het is vakantie en hoe vaak zijn we nu eigenlijk precies in de buurt?

Niet vaak genoeg als het aan Alex lag. Dus om het te vieren zijn we naar restaurand Dragonview gegaan alwaar we duif, kikker, kokkels, oester-omeletten en nog wat groentesoepige dingen met hier en daar een rondje tofu voorgeschoteld kregen. En een verse kokosnoot met een rietje.

Je merkt al dat het vooral over eten gaat hier. Dat is vandaag niet veranderd met onze nieuwe gidsen: Alex heeft ons gisteravond afgeleverd bij Joan en Ambrose en hun dochter Tong-Tong. Superlekker Dim Sum ontbijt en zeer pittige noodles. Hoewel. Ze serveren de pepertjes hier vaak apart dus dan kan je zelf bepalen hoeveel je er in gooit. Dat resulteert bij mij dus vaak in zeer pittig. Ik geloof dat Lotte wat zuiniger is met het pepergebruik. Ze houden hier van ansjovis. Ze houden hier van zoet. Ze houden hier van frituren. Ze houden hier van stomen. Ze houden hier van veel kleine hapjes. Of gewoon van veel.

Vandaag zijn we in de Batu-grotten geweest. Even buiten Kuala Lumpur is een belangrijke hindu gebedsplaats en over een paar weken is daar een of ander fakir festival waar allemaal zeer vrome mensen staken en haken door hun lichaam steken en over vuur gaan lopen enz. Dat schijnt een hele bijzondere en heftige happening te zijn maar ook een beetje druk en creapy dus is het ook niet zo erg om er op een doordeweekse festivalvrije dag te zijn. Aan de voorbereidingen te zien wordt het enorm. Maar wij hadden een rustig bezoek. Het was mooi. Veel duiven en veel aapjes die net als alle Maleisiers ook van veel eten hielden. Als je ze niet voert pakken ze het zelf wel.

De belangrijkste grot is bovengronds, een soort van bijzondere inkeping in een berg met een enorme gouden hindu-heilige als bewaker. Maar als je na de 100+ treden stiekem linksaf slaat kun je wat ringgit besteden aan een tour door de donkere grotten. Doe dat vooral niet als je niet van vleermuizenpoep en kriebelbeestjes houdt. De spinnetjes zijn niet zo groot, de slang hebben we niet gezien, de kakkerlakken zijn dol op de meren aan poep die de vleermuizen achterlaten maar het griezeligste beest was de langpotige duizendpoot van een centimeter of acht. Die zal maar in je nek kruipen, zeg! En het beest is nog giftig ook … geen wonder dat Harry Potter in deze grot een confrontatie met Voldermort moest doorstaan. Althans, de filmopnames waren hier naar het schijnt. Als bibliothecaris heb ik uiteraard alleen de boeken gelezen maar ik heb me nu voorgenomen ook de films te gaan kijken om te kijken of dat klopt. (Lotte heeft zich voorgenomen dat te voorkomen.)

Druk druk druk maar op een zeer relaxte manier. We hebben een ticket voor de Filipijnen gekocht komende zaterdag. Borneo was het oorspronkelijke plan maar daar regent het en op Sabah worden we ontvoerd. Wat we morgen gaan doen weten we nog niet. Er zit een zwembad bij dit appartementencomplex dus misschien is dat wel een goed idee. Maar dat zien we morgen wel. We gaan nu eerst … nog meer eten. Want we hebben nog geen sate gehad en dat moet wel. Ik denk niet dat ik afslank deze reis.

Een gedachte over “Smakelijk eten!

  1. Hahaha fijn verhaal… Maak je geen zorgen. Als je je aan de pepertjes tegoed blijft doen vliegen de kilo’s er heus wel af hoor. De vraag is of een dietiste hetzelfde dieet zou voorschrijven maar het werkt! Weet ik uit ervaring. Veel plezier! Eet lekker door en geniet! X oh en Lotte, kip en vis wordt soms ook nog wel eens als vegetarisch ervaren in dit soort landen. Hou het in de gaten! Xx

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.