De Grote Japan Update

Als we straks thuis komen zullen we opnieuw moeten leren hoe we onze billen moeten afvegen. Want in Japan is dat niet nodig. Daar zitten in bijna alle toiletten sproei armpjes die uitschuiven om je van onderen van dienst te zijn. En de brilverwarming. Die gaan we vast ook missen. We zijn gister weer aangekomen in Maleisie waar we net als in de Filipijnen weer gewoon zelf moeten sproeien of een bakje moeten gebruiken. WC papier doorspoelen zal een hele ervaring zijn als we over een week weer thuis komen. Niet dat we daar naar uit kijken. Het is hier 35 graden en aangezien we niet productief hoeven te zijn is dat heerlijk. Onze ervaringen in Japan waren wat dat betreft wel een beetje anders.

Het waren daar Hollandse temperaturen. Nul tot tien graden. Maar dat was niet de meest ontnuchterende ervaring. Je zou verwachten dat er in een land vol boeddhisten gemakkelijker aan vegetarisch voedsel te komen was maar tofu is hier geen vleesvervanger. Als je een gerecht met tofu besteld krijg je er gehakt of ham doorheen gemikt. Zonder is het inderdaad vaak niet te vreten maar toch, als vegetarisch meisje moet je ook af en toe wat eten. Noedelsoep is dan nog een heerlijke optie als je hard je best doet om net te doen dat die boullion niet van dood dier getrokken is. Gelukkig kun je tempura en sushi zelf kiezen. Vooral van dat eerste kun je nog een behoorlijk lekkere maaltijd samenstellen. Ondergetekende eet uiteraard wel gewoon vlees en had de tijd van zijn leven. Al geef ik toe dat de Indiase mamak in Maleisie me beter bevalt dan de luxe sushibar.

Osaka is de op een na gekste stad van Japan. Je kunt er goed gek worden van al die knipperende lichtjes en malle uitstallingen. Je kunt er goed Tempura eten. Je kunt er goed de trein naar Himeji pakken. Himeji is een gaaf kasteel aan de buitenkant en aan de binnenkant over een week open na renovatie. Slecht getimed. Volgende stop: Nara.

We zijn een dag in Nara geweest maar dat hadden er best meer kunnen zijn. Niet omdat het hotel zo goedkoop was. Bubbelbad en massagestoel op de kamer zijn heerlijk. De massagestaaf op het nachtkastje vast ook maar die hebben we, net als de stimulerende middelen die we tegen betaling uit de koelkast konden gebruiken, niet aangeraakt. Er was ook een veertje.
Maar daar kwamen we niet voor. Het barst er van de oude tempels.

Hoe kom je aan een gratis gids? Vind een grote tempel. Dat is in Nara niet moeilijk want het stikt er van. Stap twee: Kijk om je heen als een sullige toerist. Dat moet ook geen problemen opleveren. Verder hoef je niets te doen. In Japan komt er dan vanzelf een student naar je toe om je een dag rond te leiden in ruil voor oefening Engels. Masaki heeft ons verteld over hoe je bidt in een Boeddhistische tempel en hoe je dat doet in een Shinto tempel. Hij heeft ons verteld waar de lantaarntjes voor zijn en de rode emmertjes in de straten. Hij liet ons een aardbeving meemaken in een aardbevingsimulatiemuseum. Hij liet ons een traditioneel Japans huis bezichtigen en het Japans mechanisch speelgoedmuseum zien. De laatste drie attracties waren gratis en hadden we zonder zijn gidsen nooit gevonden. Die tempels wel. Waaronder een met een hele grote bronzen Boeddha. Maar daarvan zouden er nog vele volgen.

Welkom in Kyoto! Waar de vele tempels zijn! Osaka, Himeji, Nara en Kyoto liggen dicht bij elkaar. En voor tempels moet je in Kyoto zijn. Je kunt er als je wil dagen wandelen in zentuintjes, shintotuintjes en bamboewouden. Activiteiten die misschien leuker zijn als het wat warmer is. En toch. Mooi is het allemaal wel. Het is alleen zo veel! We begonnen ondertussen aardig tempelmoe te raken.

Dan maar de superhogesnelle trein naar Tokyo. De gekste stad van Japan. Misschien van de wereld. Slapen in een tweepersoonscapsule. Dat was eigelijk best te doen. Al moet je elkaar wel een beetje aardig vinden. Nog meer lichtjes, nog meer gekke dingen. Hoogtepunt van Tokyo was dat we Asimo een dansje hebben zien doen. Hij/zij zong ook een liedje voor ons. Het drukste kruispunt van de wereld gezien, onze toekomst laten voorspellen door een dansende robotleeuw, volgens mij kun je het zo gek niet verzinnen of het kan in Tokyo. Maar het was koud en aangezien Auk de marathon niet ging lopen wegens een loopneus konden we best een paar dagen eerder richting Maleisie vertrekken. Vonden we zelf.

4 gedachten over “De Grote Japan Update

 1. Tja, die tempels kun je inderdaad een overkill van krijgen en na verloop van tijd beginnen ze allemaal op elkaar te lijken.Hele ervaring om in de slaapautomaat te overnachten,lijkt me.
  Wel weer een ervaring rijker.toch?
  Nog even genieten van de lekkere warmte en dan weer naar de gewone w.c’s:weet je dat ik in Japan van alle bijzondere w.c’s foto’s heb gemaakt?
  liefs Davien

 2. Hé wat gaaf om weer iets van jullie te lezen! En om de foto’s te zien natuurlijk.
  @ Lotte; we hebben vandaag de eerste zaterdag van de fotocursus gehad! Heb je natuurlijk erg gemist, maar gelukkig kan ik hier weer een ‘a la Lotte’ foto bekijken 🙂
  Veel plezier nog!! xxx

 3. Wat een leuke verhalen en erg mooie foto’s! Jullie zijn weer wat mooie ervaringen rijker!
  Geniet nog even van de mooie reis en natuurlijk van het geweldige weer!
  Tot snel!

  liefs Bart-Jan, Ilona, Lotte en Isa

 4. Wat een mooie foto’s en belevenissen! 🙂
  Leuk om mee te lezen met jullie avonturen.

  Liefs Jolijt

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.